#wijbloggenglutenvrij# eenfoutgluutje

cropped-dsc_0379.jpg

Elke 15e van de maand schrijven een aantal van #wijbloggenglutenvrij# een blog over het wel en wee in de glutenwereld. Met elke keer verschillende onderwerpen.

Er word wel is om me heen gevraagd, maar wat gebeurd er dan? zo ziek word ze er toch niet van? of ach dat een koekje maakt toch niet uit… Hierbij een kleine greep uit EENFOUTGLUUTJE van Emily:

Emily is net 2 jaar als ze de diagnose Coeliakie krijgt. Terwijl wij thuis alles verplaatsen, schoonmaken, en nieuwe voorraadpotten kopen , en dus glutenvrij gaan eten is Emily ook nog op de kinderopvang….. En daar uitleggen valt niet mee.. Tegen de tijd dat hun het door hebben gaat ze naar peuterspeelzaal en daar begint het uitleggen weer opnieuw…

Regelmatig is ze daar ziek. Ondanks vaak genoeg herhalen gaat het er maar niet in… Gezellig toch onder de tafel spelen? tussen de soepstengels kruimels in. O kan dat niet? dat eventjes maakt toch niet uit? En jawel… nog geen 24 uur later word Emily vervelender. Niet luisteren en krijgt ze pijn… Ze kan niet poepen en het doet zeer… Ze schopt met benen om zich heen en kan niet stil zitten. 3 dagen niet poepen verder word het weer tijd voor “de klisma” en ik kan je vertellen…dat is geen pretje! Ik heb dan een gillend kind die pijn heeft en bang is voor wat komen gaat.. met tranen in mijn ogen  zit ik gehurkt voor haar om haar handen vast te houden op de wc. De bonk komt er langzaam uit. Na die bonk volgt nog meer… tot waterig poep aan toe.  De druk is nu van de ketel en langzaam keert het goede poep ritme weer terug. Maar eer ik weer de oude Emily terug heb dan zijn we 3 weken verder… In die 3 weken, minder luisteren , snel piepen, sneller in broek poepen, nog verstopt zitten, buikpijn en dus dikke buik, erg vervelend, bleek, en super moe!

En dan denk je …nu weten ze toch wel dat het niet kan op de peuterspeelzaal…. maar nee Gezellig buiten spelen. En allemaal een zakje met van die leuke kleine koekjes erin. Ik haal Emily op en zie haar met een zakje lopen. Dus ik zeg er wat van. O dat heeft ze dan zeker zelf gepakt! tja moet je vooral die doos open in het zicht laten staan!  grrr wat was ik boos,,, en daar gingen we weer….

Emily was snel en vroeg zindelijk. Maar door de vele fouten poepte ze vaak in broek.. Pas toen ze 4 was en naar groep 1 ging…toen ging het een stuk beter. Er werd serieus mee omgegaan op school. Was en ben vaak bij activiteiten en zorgde er voor dat Emily dan apart zat van de rest met eten. De juf weet er inmiddels wel wat van en weet dat ze me moet bellen als er twijfel is.

Enige glutenfout die we tot nu toe daar in de klas hebben gehad was met een uitje naar de kinderboerderij. Daar gingen ze poep scheppen en voeren. De dag erna was ze aan de diarree en werd ze vervelend en kreeg ze weer de bekende aanvallen. Gelukkig was ze nu veel sneller hersteld dus zal meer sporen van zijn geweest als echt iets hebben gegeten. Maar toch het blijft vervelend.

Maar ook ik zelf heb wel is een fout gemaakt… niet goed lezen op de verpakking, of de ingrediënten waren wel is veranderd. En mijn hemeltje wat voelde ik me dan schuldig!

Of die keer vlak voor  vakantie , ik en mijn man zagen het net te laat,,, Emily dronk uit het glas van mijn man die net een boterham had gegeten…Ze kreeg buikpijn en kon niet naar de wc. 2 dagen later klisma gegeven op de dag dat we op vakantie gingen.. Je maakt dan een keuze , of thuis die klisma of nog misschien dagen van slag en niet kunnen genieten van haar vakantie. Wij vinden dat we toen de juiste keuze hebben gemaakt! met maandverband in onderbroek (ze poepte zich namelijk helemaal leeg nadat ik weer met haar samen op wc had gezeten…) Maar ik had de hele week weer een vrolijk meisje en ze poepte weer normaal! Maand later in Duitsland : Emily at niet van haar eigen bord maar van haar nichtje. Vervolgens was Emily dagen niet te genieten had woede aanvallen en kon haar poep niet ophouden.

Sinds een tijd weet Emily gelukkig zelf ook heel goed dat ze geen gluten mag, ze vraagt altijd of iets glutenvrij is of zegt nee hoor dat mag ik niet/weet je zeker dat er geen gluten in zit anders krijg ik buikpijn. Zelfs haar vriendinnetje in de klas beschermt ze.. nee Eva dat mag je niet! daar zitten gluten in…

Ik moet wel op biechten dat ik het fijn vind dat Emily er zo op reageert en dat klinkt heel dubbel! maar daardoor weet ik dat er iets is en ga dan altijd zoeken. Meestal vind ik de oorzaak maar soms ook niet en dan blijf je twijfelen of er niet toch een virus is geweest. Er zijn ook kinderen of volwassen met coeliakie die geen klachten krijgen en het dus niet weten wanneer ze een fout hebben gemaakt. Toch beschadigd bij hun net zo snel die darm als bij iemand met duidelijke klachten! dus dit zegt niks over hoe “erg” je het hebt. Bij iedereen is het even erg. We reageren er alleen allemaal anders op.

  • Wat wij doen bij een glutenfout. Heel veel geduld hebben. Haar veel masseren met lavendelolie (Hooy) Ze word er rustig van , en het verlicht de harde buik. Ook een sinaspril wil nog wel is werken. Maar verder haar lekker knuffelen, en haar favorieten serie laten kijken, al is het midden in de nacht. Soms onder de douche. Even de douchekop op het buikje. En troosten, vooral troosten!
  • Haar klachten bij glutenfout:   Niet kunnen poepen, problemen met plassen zoals druppelen, niet luisteren, snel boos en piepen, buikpijn, dikke buik, slecht eten, bleek zien en moe.

 

20151008_163136[2]

 

 

Aan deze #wijbloggenglutenvrij# deden mee:

Gerry Mulder van deglutenvrijeman.nl
Annemiek Ziessen van glutenvrijemama.nl
Tiffany Pinkpequena van pinkpequena.nl
Denise ten Hoor-Griep van glutenvrijeblog.nl
Monique de Groot van hetmeisjemetdevoedselallergie.nl
Veerle Custers van glutenvrijers.be
Rianne van doemijglutenvrij.nl
Koosje van koosglutenloos.nl
Gerda Hobert van glutenvrijhoorterbij.nl
Marjolein Buis van glutenvrijreizen.blogspot.nl/
Mirjam Holleman van ikbenglutenvrij.nl

mijnserendipity.wordpress.com

 


Een reactie op “#wijbloggenglutenvrij# eenfoutgluutje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s