Grote bakker,Kleine bakker

Mijn man is banketbakker, hij doet dit al jaren met veel liefde en passie.  Toen Emily coeliakie bleek te hebben en wij zelf veel wilde gaan bakken bleek dat nog niet zo eenvoudig, zelfs niet voor een bakker 😉

De eerste keer dat wij brood gingen bakken bleek het er heel anders uit te zien als glutenvol brood. Ook  qua deeg. Wij gingen twijfelen…is dit wel goed? klopt dit wel? Wij hebben geloof ook de eerste 2 degen weg gegooid. Ook als het brood klaar is dan zag het er anders uit.. het lekkere dicht vouwen van je boterham dat zit er niet bij!

De flexibiliteit wat glutenvol deeg heeft, dat heeft glutenvrij deeg niet… Het zijn de gluten die voor binding zorgen. Glutenvol deeg trek je uit en krimpt weer… glutenvrij deeg blijft toch ook wat plakkerig.. en breekt meestal (althans bij ons )

Ook recepten voor gebak en koekjes kon mijn man niet 1 op 1 over zetten naar glutenvrij. Dat mislukte gelijk. Dus zoeken naar nieuwe glutenvrije recepten. Inmiddels hebben we aardig wat heerlijke recepten verzameld. Veel mislukt en veel gelukt.. met vallen en opstaan kom je er wel.

Het leuke is, is dat Emily gek op bakken is. Ze maakt het liefste appeltaarten, cake en  koekjes vind ze ook geweldig! Overal wil ze aan mee helpen, om vervolgens voor de oven op de grond of op een krukje heel geduldig te zitten wachten tot het klaar is. Ook bij oma bakt ze veel. Ze vind het geweldig! Vooral deze tijd van het jaar vind ze leuk want dan kan ze veel en vaak kruidnootjes maken.

1x per jaar is er bij mijn man een open dag, je kunt dan met eigen ogen zien hoe alles gebakken word. Emily is nu voor het 2e jaar gaan kijken. Jammer is dat ze niks kan proeven en niks kan bakken. Gelukkig zijn er daar de glutenvrije gebakjes die ze verkopen.( apart verpakt , en niet zelf gemaakt.)

Hoe graag de bakker ook glutenvrij wil maken, het risico blijft te groot. Het is een klein bakkertje en veel ruimte is er niet. Dus er zou veel kruisbesmetting zijn vanwege herbruik tafels en zelfde oven. Ze doen het dus niet! Maar de wil is er zeker hoor! Ze denken goed na over de gevolgen die er kunnen zijn voor de coeliakie patiènten en denken dus niet aan geld verdienen.(wat veel bakkers wel doen en die er bij zetten dat het glutenvrij is , en vervolgens in de zelfde vitrine plaatsen als het glutenvolle etc. met alle gevolgen van dien)

Mijn lieve Emily een klein bakkertje in spee,,,,, Het zou toch leuk zijn als ze over een paar jaar een bakker is , en een hele goeie gluten vrije bakker! Ik weet in ieder geval wel een leuke stage plek voor haar! 😉

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s